středa 27. března 2019

AKTUÁLNÍ TÉMA: Den učitelů v černé

Vytvořili jsme rozcestník k akci Pedagogické komory Den učitelů v černé (28.3.2019), jejímž cílem je upozornit veřejnost na vleklé problémy českého školství, které politici dlouhodobě neřeší: 

Česká republika dává na školství o 25 % méně, než je průměr EU vzhledem k HDP; vláda ignoruje návrhy změn od učitelů z praxe, které jsou součástí otevřeného dopisu politikům za záchranu českého školství; odkládá se revize inkluze; platy učitelů loni vzrostly jen o 11 % místo 15 % (průměrná mzda v ČR se zvýšila o 8 %); připravuje se novela zákona o pedagogických pracovnících, která umožní učit na základních školách lidem bez pedagogického vzdělání, apod.
Celý loňský rok zaznívalo v médiích, že učitelům rostou platy o 15 %. Ve skutečnosti to bylo jen 11 %, jak vyplývá z aktuálních statistik MŠMT. Průměrné mzdy v ČR vzrostly o 8 %. K metě 130 % se učitelé přiblížili jen o 3 procentní body na aktuálních 110 %. Tímto tempem Achilles želvu v roce 2020 nedožene, jak požadovalo usnesení Poslanecké sněmovny z roku 2017... Slib, že učitelé budou pobírat 130 % průměrné mzdy, padl již v roce 2003 z úst tehdejší ministryně školství Petry Buzkové (ČSSD). Zdroj: Aktuálně.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat