čtvrtek 23. listopadu 2017

Chaos kolem učitelských platů

Začátkem listopadu začali učitelé dostávat nové platové výměry. Některým byl zároveň se zvýšením tarifního platu o 15 % snížena některá nadtarifní složka platu. 14. listopadu vytvořila Pedagogická komora anketu, aby zmapovala rozsah tohoto problému. Z ní vyplynulo, že se snížení některé nadtarifní složky platu týká 5 % respondentů. 22 % učitelů přitom uvedlo, že žádné osobní ohodnocení už řadu let nepobírají. Pedagogická komora upozornila na to, že snižování osobního ohodnocení, ke kterému v několika případech došlo, je nezákonné, a doporučila dotčeným učitelům situaci řešit s vedením školy, v nejzazším případě se obrátit na inspektorát práce.

Více informací naleznete v naší tiskové zprávě.

Následně se vedení Pedagogické komory pokusilo zjistit, proč dochází ke snižování nenárokových složek platu. Získali jsme nejprve neoficiální popis situace a následně celé znění dopisu, který obdrželi ředitelé škol v jednom kraji. V dopise jsou nepřímo naváděni k tomu, aby snižovali osobní příplatek zaměstnancům, protože kraj obdržel o 1,3 % méně na navýšení tarifů, než měl od ministerstva školství dostat. Celý dopis je na webu pedagogicke.info.

Radek Sárközi z Pedagogické komory oslovil jednotlivé odbory školství krajských úřadů, aby se k situaci vyjádřily. Zevrubnou odpověď zaslal Liberecký kraj. Píše v ní, že školám chybějící finanční prostředky dorovná. Další kraj přeposlal oficiální vyjádření z MŠMT, ze kterého vyplývá, že původně měly kraje dostat mnohem méně, ale po jejich protestu ministerstvo školství vše přepočítalo a prostředky navýšilo. Ani to ovšem na 100% pokrytí navýšení tarifních platů nestačilo.

Nejnovější informaci k této situaci přinesl web Česká škola. MŠMT v něm popisuje situaci a doporučuje ředitelům snižovat zaměstnancům místo osobního příplatku raději odměny. Pedagogická komora považuje toto doporučení za absurdní. MŠMT mělo pokrýt navýšení tarifních platů na 100 %, nikoliv se z neznámého důvodu snažit ušetřit 25 milionů na úkor učitelů a dalších zaměstnanců škol.

Ministr školství Štech nedodržel slovo o financování zvýšení tarifních platů. Kraje, ředitelé a učitelé jsou obětí této situace, kterou způsobilo ministerstvo školství. Bohužel se tak děje opakovaně, vždy když dochází k navyšování tarifní části platů. Kraje, ředitelé a učitelé jsou obětí této situace, kterou způsobilo ministerstvo školství. Podrobnější vyjádření naleznete v tiskové zprávě.

Aktuální situaci v jednotlivých krajích postupně mapujeme. Středočeský a Moravskoslezský kraj školám nedorovná chybějící finanční prostředky ze své rozpočtové rezervy na školství, většina krajů chce školám prostředky dorovnat.

2 komentáře:

  1. Zdravím, proč se tato informace nedostane do hlavních médií? Proč se tam objevuje pouze to, jak se učitelům navyšují platy a zavádějící průměrné platy ve školství? Pokud by se s touto situací potýkala jakákoliv jiná profese, hned by se to v médiích objevilo... Seškrtání osobních příplatků a odměn hodně sníží oněch 15%... Před volbami se všichni předháněli, jak je třeba zvyšovat učitelům platy, holt, jak ptáčka chytají...

    OdpovědětVymazat
  2. Český rozhlas Plus - dnes v 8:42

    Radek Sárközi z Pedagogické komory, z.s., a Renata Schejbalová z Asociace ředitelů gymnázií, z.s., o chaosu kolem platů pedagogů...

    http://www.rozhlas.cz/plus/zaznamy/#/2017-11-28

    OdpovědětVymazat

Děkujeme Vám za komentář, bude zveřejněn po schválení administrátorem tohoto webu. :-)