neděle 28. února 2021

Učitelé a koronavirus: 609 pedagogů bylo hospitalizováno, 18 zemřelo

Prezident Pedagogické komory, z. s., Radek Sárközi oslovil Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR s žádostí o zaslání podrobných statistik k šíření koronaviru mezi učiteli.

Z odpovědi ÚZIS vyplývá, že k 14. únoru 2021 činil celkový počet pedagogů pozitivně testovaných na koronaviru 37 351. Od počátku epidemie bylo hospitalizováno 609 pedagogů. Osmnáct pedagogických pracovníků bohužel zemřelo.

Aktuálně je pozitivních 3 186 pedagogů a hospitalizováno je 48 pedagogických pracovníků.

Celkový počet pedagogů činí 191 221. Z toho je 160 136 učitelů v regionálním školství, 16 548 vychovatelů a 14 537 akademických pracovníků (učitelé veřejných VŠ). V oblasti vzdělávání pracuje celkem 383 984 pedagogických i nepedagogických pracovníků.

Vyjádření Radka Sárköziho, prezidenta Pedagogické komory: "Ministr školství Robert Plaga svým laxním přístupem a ignorováním problémů způsobil, že se koronavirus masivně rozšířil ve školách. V případě mateřských škol neprosadil žádná epidemická opatření, přestože ho o to ředitelky i učitelky opakovaně žádaly již od jara. Odmítl zajistit ochranné pomůcky pro pracovníky škol. To učinila vláda až nyní na základě usnesení školského výboru poslanecké sněmovny. Stejně tak zanedbal přípravy preventivního testování žáků a očkování učitelů, které se kvůli tomu mohlo spustit až od března. Kvůli tomu musela vláda nyní všechny školy uzavřít, protože počet škol zasažených koronavirem i počet nakažených dětí prudce vzrostl. Příčinou jsou právě minimální opatření v otevřených školách, především mateřských a speciálních. Ze škol se koronavirus dále rozšířil do mnoha rodin dětí i pedagogů. Myslím si, že by měl Robert Plaga přijmout zodpovědnost za své činy a odstoupit z funkce ministra školství. Pokud to neudělá sám, vyzývám premiéra, aby Roberta Plagu odvolal."

Pedagogická komora, z. s.
www.pedagogicka-komora.cz

Počet nakažených dle profesí (bez lékařů, zdravotních sester a dalšího zdravotnického personálu)



Žádné komentáře:

Okomentovat