pondělí 10. prosince 2018

Otevřený dopis politikům za záchranu českého školství

Adresáti:

Vláda České republiky a ministři Vlády ČR
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky 
a poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR
Senát Parlamentu České republiky 
a senátoři Senátu Parlamentu ČR

Vážení členové vlády, poslanci a senátoři,

české školství se kvůli dlouhodobému podfinancování a řadě nedomyšlených změn ocitlo na pokraji kolapsu. Pokud nemá zcela zkolabovat, je třeba naslouchat pracovníkům škol a okamžitě začít řešit konkrétní problémy, na které pedagogové již řadu let marně upozorňují.

V mnohém se můžeme inspirovat naší historií. Především v prvorepublikovém školství, kdy požívali učitelé vysoké prestiže, čemuž odpovídalo i jejich finanční ohodnocení a pracovní podmínky. Inspiraci můžeme hledat také v úspěšných zahraničních vzdělávacích systémech.

Je třeba zachovat to nejlepší z českého školství a zajistit budoucím generacím co nejkvalitnější vzdělání. Práce učitele se musí stát atraktivní pro čerstvé absolventy pedagogických fakult. Je třeba přivést zpět do škol pedagogy, kteří je opustili kvůli narůstající byrokracii, zhoršujícím se pracovním podmínkám nebo nízkým platům, které navzdory slibům politiků jen kopírují růst průměrné mzdy. Chceme předat mladším kolegům školství v lepším stavu, než jaký zažíváme v současnosti. Vzdělávání se musí stát skutečnou prioritou, neboť od kvality školství se odvíjí budoucí prosperita naší země. Nejefektivnější je investice do dětí. O kvalitní školství pro všechny nám jde především. Bez spokojených učitelů nebudou spokojení žáci ani rodiče.

Pedagogická komora sdružuje učitele, ředitele škol a další pedagogické pracovníky, kteří se rozhodli aktivně přispět k prosazení pozitivních změn ve vzdělávání. Připravili jsme návrh změn, jehož cílem je zachránit české školství. Předkládáme ho veřejnosti ve formě otevřeného dopisu, ke kterému se mohou připojit jednotlivci nebo organizace. Tímto vyzýváme politiky všech stran ke společnému jednání se zástupci Pedagogické komory i dalších organizací, které tento otevřený dopis podpoří, o jednotlivých bodech našeho návrhu.

Návrhy Pedagogické komory na záchranu českého školství

Navýšit školský rozpočet na průměr zemí Evropské unie
Zapojit pedagogické pracovníky do přípravy změn ve školství
Snížit administrativní zátěž škol a jejich pracovníků
Provést odbornou revizi inkluze
Napravit nespravedlnosti v odměňování pedagogických pracovníků
Podpořit pedagogy v jejich náročné práci
Zvýšit platy pedagogů na 130 % průměrné mzdy














Mgr. Radek Sárközi
prezident spolku Pedagogická komora

Pedagogická komora, z.s.
www.pedagogicka-komora.cz
info@pedagogicka-komora.cz

Podrobné zdůvodnění jednotlivých návrhů

Pokyny pro signatáře otevřeného dopisu: K otevřenému dopisu Pedagogické komory se můžete připojit vyplněním tohoto formuláře. Zároveň prosím zašlete celý text otevřeného dopisu e-mailem jako přílohu ministrům, poslancům a senátorům. Do textu e-mailu napište vlastní zkušenosti, názory, argumenty a příklady z praxe. K otevřenému dopisu se může připojit i celá organizace (škola, spolek...) - v tom případě kontaktujte Pedagogickou komoru na adrese info@pedagogicka-komora.cz (uvádějte prosím vždy název a adresu školy, celkový počet pedagogů, kteří otevřený dopis podpořili, a e-mail na kontaktní osobu).

Celý otevřený dopis ke stažení 
(klikněte na odkaz pravým tlačítkem myši a zvolte "Uložit odkaz jako...")

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za komentář, bude zveřejněn po schválení administrátorem tohoto webu. :-)