čtvrtek 21. prosince 2017

Zástupce Pedagogické komory jednal s Václavem Klausem

Ve čtvrtek 7. prosince 2017 se prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi setkal na půdě školského výboru Poslanecké sněmovny s Václavem Klausem. Václav Klaus úvodem ocenil aktivitu zakladatelů Pedagogické komory ohledně nepřijetí kariérního řádu pro učitele a jejich úspěšnou petiční akci. Radek Sárközi pogratuloval Václavu Klausovi ke zvolení předsedou Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a představil mu spolek Pedagogická komora a jeho cíle.

Aktuálním cílem Pedagogické komory je zahájit proces revize inkluze, jehož výsledkem by měly být pozitivní změny v legislativě. Za tímto účelem založila Pedagogická komora samostatný pracovní tým. Také Václav Klaus vidí v současném nastavení společného vzdělávání řadu problémů. Rozhodně ale není pro úplné zrušení inkluze, jak často tvrdí jeho kritici. Je třeba nastavit efektivnější a administrativně méně náročný systém, který pomůže žákům se speciálními vzdělávacími potřebami. Jeho základem je kvalifikovaná péče speciálních pedagogů o žáky, kteří to potřebují, i dostatek finančních prostředků.

Dalším diskutovaným tématem byla přebujelá administrativa, která v posledních letech zavalila ředitele i učitele. Radek Sárközi informoval Václava Klause, že v rámci Pedagogické komory vznikl pracovní tým pro snižování administrativní zátěže škol a že už na toto téma jednal s ústředním školním inspektorem Tomášem Zatloukalem a školským ombudsmanem Ladislavem Hrzalem, který by si ho rád vzal za své jakožto organizátor setkání zástupců všech institucí požadujících po školách administrativní úkony. Václav Klaus doporučuje v legislativě taxativně vymezit, co které instituce mohou po školách požadovat, aby školy mohly administrativní úkony nad rámec tohoto vymezení odmítat.



Setkání všech zainteresovaných stran k tématu administrativa, inkluze nebo změn ve financování škol by se mohlo konat i na půdě školského výboru Poslanecké sněmovny, navrhl Radek Sárközi.

Pedagogická komora nabízí, že bude úzce spolupracovat s Výborem pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, aby vznikající zákony a jejich novely byly kvalitně zpracované a dostatečně prodiskutované s řadovými učiteli a řediteli, což doposud chybělo.

Pedagogická komora, z.s.
www.pedagogicka-komora.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat