neděle 14. května 2017

Výzva senátorům k zamítnutí kariérního řádu pro učitele, jak je koncipován v novele Zákona č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících


5 komentářů:

  1. Náklady na atestaci jednoho učitele vycházejí na 12.000 Kč. Nebylo by lepší dát tyto peníze učitelům než zkoušejícím?

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem zásadně proti současným podmínkám kariérního postupu.

    OdpovědětVymazat
  3. Osobně si myslím, že finanční ohodnocení učitelů je pouze jedna část problému našeho školství. Spousta učitelů dělá toto "poslání" ze svého přesvědčení pro to, že je práce učitele naplňuje. Jinak řečeno - dnes práci učitele pro peníze dělá málo kdo. Hlavní problémy školství lze shrnout jednoduše. Přebujelá administrativa, vysoké počty dětí ve třídách (požaduje se individuální přístup, což při současné naplněnosti a "kvalitě" děti je něco jako sci-fi), rodiče nemají na své potomky čas a delegují výchovu na školu, stále se zvyšuje podíl nepedagogické práce učitelů (za stejné finanční ohodnocení, což je demotivující)... podtrženo sečteno - dnešní učitel nemá moc času (a často hlavně energii) učit... Nebudu zde radši mluvit o postojích veřejnosti k učitelům. Ještě jednodušeji - zeptejte se učitelů co zlepšit, ne ekonomů, kteří to celé (od stolu) řídí... Řešení stávající situace se řeší pouze papírově, což zase celkovou situaci (více papírů na vyplňování = méně času na děti) zhorší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plně souhlasím s panem Svojanovským, pouze s tou výhradou, že rodiče nejen že nemají na děti čas, děti je ani nezajímají. Pokud si synáček nebo dceruška stěžují na školu, na učitele, není řídký případ, že rodič přiletí do školy jako fúrie a div učitele nenapadne fyzicky. Zmíněné ekonomy bych tak nenazýval - jsou to obyčejní ouřadové, královsky placení z našich daní. Učitel se může pro děti třeba rozkrájet a klacky pod nohy mu hází úředníci.

      Vymazat

Děkujeme Vám za komentář, bude zveřejněn po schválení administrátorem tohoto webu. :-)