středa 23. března 2022

MŠMT: Školní psychologové a speciální pedagogové

Ministerstvo školství připravilo novou koncepci financování pozic školní psycholog a školní speciální pedagog na základních školách. Do roku 2024 by měly být financovány prostřednictvím peněz z evropských fondů, od roku 2025 již přímo ze státního rozpočtu. Škola obdrží dle počtu žáků finanční prostředky na daný úvazek, který bude moci ředitel školy rozdělit mezi tyto dvě pozice. Aktuální verzi návrhu naleznete zde (může se ještě změnit po vypořádání připomínek):


Pozice školního psychologa a speciálního pedagoga se v ČR pilotuje z evropských fondů již od roku 2005. Viz projekt VIP KARIÉRA - Školní poradenská pracoviště (IPPP ČR)...

Poznámka: Pedagogická komora, z. s., iniciovala zakotvení pozic školní psycholog a školní speciální pedagog do legislativy již v minulém volebním období. Náš návrh byl zaslán MŠMT již v roce 2018. Ve spolupráci s panem poslancem Jiřím Miholou (KDU-ČSL) jsme v roce 2020 připravili paragrafové znění legislativní změny, která byla ve formě pozměňovacího návrhu k novele zákona o pedagogických pracovnících schválena Poslaneckou sněmovnou (po vrácení Senátem nebyla novela jako celek poslanci projednána do konce volebního období).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za komentář, bude zveřejněn po schválení administrátorem tohoto webu. :-)