neděle 27. února 2022

Výzva školám, pedagogům, pracovníkům školských zařízení, dětem a jejich rodičům

Všichni v posledních dnech a hodinách sledujeme dění na Ukrajině a všechny nás to nějakým způsobem zasahuje. A většina z nás se zapojuje do pomoci. Všichni také stojíme před výzvou, jak jako pedagogové na celou situaci reagovat.

Vytvořme pro všechny děti v našich školách a školských zařízeních bezpečný prostor. Mluvme s dětmi o jejich pocitech, obavách, naslouchejme, vysvětlujme a buďme oporou. Buďme zde pro naše děti oporou, jistotou. Přistupujme ke všem dětem rovnocenně bez ohledu na národnost. Nedopusťme, aby některé dítě bylo terčem nenávisti jen proto, ze které země pochází či jakým jazykem mluví. K tomu můžeme využít řadu materiálů, které jsou již vytvořeny.

V této mimořádné situaci můžete vyhledat okamžitou psychologickou podporu například na linkách důvěry. Pokud chcete pomoci darem nebo příspěvkem, vyberte si některou ze známých českých humanitárních organizací. Aktuální informace naleznete na stránkách Ministerstva vnitra.
Odkazy pro školy, rodiče, děti: 
V této chvíli jako pedagogové myslíme hlavně na školáky. Vyzýváme ke sbírkám psacích a výtvarných potřeb, sešitů, učebnic, pomůcek a dalších školních potřeb nebo hraček. Předávat potřebným je lze prostřednictvím následujících organizací:
„Omnia sponte fluant, absint violencia rebus. - Vše nechť se děje po dobrém, nechť není násilí v ničem.“ —  Jan Amos Komenský

Pedagogická komora, z. s.

1 komentář:

  1. Nesouhlasím s masáží dětí, už stačilo. Pokud se dozvím, že ve škole mého potomka probíhá propaganda, nenechám to v klidu.

    OdpovědětVymazat