neděle 3. listopadu 2019

AKTUÁLNÍ TÉMA: Stávka pedagogů

V tomto rozcestníku budeme průběžně zveřejňovat aktuální informace k chystané stávce ve školách, kterou připravují školské odbory na středu 6. listopadu 2019 (podrobnosti budou zveřejněny v pondělí 4. 11. 2019 na tiskové konferenci ČMOS PŠ). Pedagogická komora podporuje stávku a trvá na zvýšení platů o 15 procent (tisková zpráva)

Důležité informace: V den stávky sice nedostanete plat, ale škole peníze zůstanou (ředitel vám může výpadek příjmů kompenzovat formou odměn). Za roční zvýšení platu o 1 % se vyplatí stávkovat 1 % roku, což je 2,5 pracovních dnů. Nestávkuje škola, ale každý zaměstnanec jednotlivě. Stávkovat může i ředitel školy. Právo na stávku zaručuje Ústava ČR. Oznámit zaměstnavateli, že vstupujete do stávky, stačí den předem, tedy v úterý 5. 11. 2019. Stávkovat můžete, i když ve škole nepůsobí odborová organizace. Začněte tím, že založíte stávkový výbor, který svolá všechny zaměstnance na společné jednání. Stávkovat mohou i nepedagogičtí pracovníci, ale stávkuje se za navýšení tarifní tabulky pro pedagogické pracovníky o více než 8 % (předchozí návrh ministra školství Roberta Plagy na zvýšení tarifů všem stejně o 2 700 Kč byl pro většinu učitelů výhodnější...). Platy učitelů vzrostly od roku 2013 o 31 %, ovšem průměrná mzda v České republice stoupla ve stejném období o 27 %. V roce 2003 činily platy učitelů 105 % průměrné mzdy v ČR, nyní je to 110 %, přitom už v roce 2003 padl slib, že to bude 130 %. Návrhy platové tabulky pro pedagogické pracovníky (různé varianty).












E-mail z ČMOS PŠ adresovaný Pedagogické komoře
Vážený pane prezidente,
z pověření pana předsedy Františka Dobšíka Vám v příloze zasíláme informace k připravované celodenní stávce dne 6. 11. 2019. Uvítali bychom šíření těchto informací i mezi členy Pedagogické komory.
Děkujeme Vám za spolupráci.
S pozdravem
Ing. Zuzana Faflíková
vedoucí sekretariátu ČMOS PŠ
Českomoravský odborový svaz pracovníků školství
Senovážné náměstí 23
110 00  Praha 1
faflikova.zuzana@cmkos.cz
tel.: +420 234130205

Přílohy k e-mailu




2 komentáře:

  1. Kolegovia zo Slovenska vám držia palce.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, plánujete nějakou demonstraci, kam bychom ze stávkujících škol mohli přijit?

    OdpovědětVymazat