neděle 3. června 2018

AKTUÁLNÍ TÉMA: Mateřské školy a předškolní vzdělávání

Předseda školského výboru Poslanecké sněmovny Václav Klaus společně se skupinou poslanců navrhl změny školského zákona v oblasti předškolního vzdělávání - zrušení povinného posledního ročníku a zrušení povinnosti pro všechny mateřské školy v ČR přijímat od roku 2020 dvouleté děti. Po projednání vládou (MŠMT) půjde novela školského zákona do prvního čtení v Poslanecké sněmovně a projedná ji školský výbor, následuje druhé a třetí čtení, pak bude postoupena Senátu a jeho školskému výboru a nakonec ji podepíše prezident ČR. Tento proces trvá obvykle minimálně 5 měsíců. V tomto příspěvku naleznete důležité informace k aktuální situaci v mateřských školách. Pedagogická komora nabídla premiérovi komplexní řešení péče o dvouleté děti - Mateřské školy a předškolní vzdělávání – největší problémy a návrhy řešení + Pozměňovací návrhy spolku Pedagogická komora k poslaneckému návrhu novely školského zákona

AKTUALIZOVÁNO: 
Víte, že...? 
  • Zatímco ČR dává na předškolní vzdělávání 0,5% HDP, průměr EU a OECD činí 0,8 % HDP.
  • Ve třídě MŠ může být učitelka sama na až 28 dětí. Minimální počet dětí ve třídě MŠ je 15 (jednotřídní MŠ), 18 (vícetřídní MŠ). Doporučeno je překrývání dvou učitelek v jedné třídě alespoň na 2,5 hodiny denně, ale to není pravidlem.
  • Učitelky MŠ jsou obvykle zařazovány do 9. platové třídy (jejich přímá pedagogická činnost je 31 hodin týdně.), učitelé ZŠ do 12. platové třídy.
  • Dvouleté děti se staršími dětmi v jedné třídě MŠ přinášejí tyto problémy: Dvouleté děti si nesmějí hrát se stejnými hračkami, protože ty jsou často určeny až pro děti od 3 let. Na společných procházkách neujdou tak velkou vzdálenost, starší děti se musejí přizpůsobit i jejich rychlosti chůze. Nebývají samostatné v sebeobsluze.
  • Ředitelky MŠ jsou obvykle zařazovány do 10. platové třídy, ředitelé ZŠ do 13. platové třídy. MŠ často nemají administrativní personál - vše dělají ředitelky, které mohou mít přímou pedagogickou činnost s dětmi až 20 hodin týdně (podle velikosti MŠ). 
Téma mateřské školy a předškolní vzdělávání v médiích

1 komentář:

  1. ředitelky mš by měli být minimálně ve 12. Nastupující učitelka zš,která nic neumí je v 11. Také učitelky po 30 letech praxe už žádnou vidinu víc peněz nemají

    OdpovědětVymazat