pondělí 29. ledna 2018

Pedagogická komora podporuje očištění školského zákona od všech neodborných zásahů exministryně Valachové

Předseda školského výboru Poslanecké sněmovny Václav Klaus předložil se skupinou poslanců novelu školského zákona v oblasti předškolního vzdělávání, jejímž cílem je vrátit text tohoto zákona do podoby před změnami, které prosadila Kateřina Valachová. Jedná se o zrušení povinného posledního ročníku a přijímání dvouletých dětí do mateřských škol.

Spolek Pedagogická komora podporuje změny, které Václav Klaus navrhuje. Poslední ročník přinesl mateřským školám jen zbytečnou administrativní zátěž navíc, ale dětem, kterým měl pomoci, nepomohl. „Dvouleté děti by měly být přijímány k předškolnímu vzdělávání, jen pokud jsou zralé a pokud k tomu má škola optimální podmínky,“ říká Andrea Benešová, vedoucí sekce mateřských škol v Pedagogické komoře.

„Návrh Václava Klause jde správným směrem, ale bohužel není důsledný, proto ho doporučujeme doplnit o další změny školského zákona, které by ustanovení o předškolním vzdělávání vrátily do původní podoby - například v případě přednostního přijímání pětiletých dětí do mateřských škol, bezplatného posledního ročníku v mateřských školách a přijímání dětí do přípravných tříd základních škol,“ upřesňuje prezident Pedagogické komory Radek Sárközi.
Změny školského zákona, které prosadila Kateřina Valachová, nebyly řádně projednány s řadovými učiteli a řediteli škol, výsledkem je řada nefunkčních ustanovení, která školství spíše škodí, než aby mu prospívaly. Příkladem může být kariérní řád, který nakonec díky petici podepsané 21.609 učiteli z 1.150 škol nebyl přijat.

Kromě ustanovení o předškolním vzdělávání by se měly vrátit k původní podobě i další části školského zákona. Především ty o společném vzdělávání (inkluzi) nebo novém financování škol (PHmax). „Původní podoba školského zákona byla v obou těchto případech mnohem lepší, než je ta současná,“ říká Radek Sárközi.

Pedagogická komora, z.s., má více než 1.700 členů a je nejpočetnějším školským spolkem v ČR. Jedním z hlavních cílů spolku je zlepšení pracovních podmínek všech pedagogů. Dále usiluje o snížení administrativní zátěže škol, narovnání rozpočtu školství a platů pedagogických pracovníků na průměr Evropské unie a odbornou revizi inkluze.

Pedagogická komora, z.s.
www.pedagogicka-komora.cz

1 komentář:

  1. Ještě bychom prosili pamlskovou vyhlášku, jednotné přijímačky v 5. třídě a nově vyjmout školy z nesmyslu zvaného GDPR. Ochranu dat řešit vlastním zákonem nebo vyhláškou, kde nebudou vágní a nesplnitelné požadavky.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme Vám za komentář, bude zveřejněn po schválení administrátorem tohoto webu. :-)