čtvrtek 20. června 2019

AKTUÁLNÍ TÉMA: Otevřený dopis politikům za záchranu českého školství

Průběžně mapujeme ohlasy na otevřený dopis politikům za záchranu českého školství, který vznikl na půdě Pedagogické komory... Prosíme o šíření tohoto otevřeného dopisu mezi kolegy z vaší školy i jiných škol. Podepisovat ho můžete prostřednictvím tohoto formuláře do konce roku 2019. Od 10. 12. 2018 se k otevřenému dopisu připojilo více než 3.900  pedagogů.
Pedagogická komora, z.s., je v současnosti největší školský spolek v České republice. Má více než 2 500 členů, z nichž většinu tvoří učitelé všech stupňů škol (ředitelů škol sdružujeme 400). V minulosti zorganizovali zakladatelé Pedagogické komory úspěšnou výzvu senátorům (7 400 signatářů) a petici za nepřijetí kariérního řádu (21 609 podpisů z 1 150 škol). Jednáme s ministry, premiérem, poslanci i senátory. Tlumočíme názory pedagogů z praxe novinářům. Účastníme se pracovních skupin MŠMT (např. skupiny pro společné vzdělávání, která navrhla změny v inkluzivní vyhlášce). Jako první jsme upozornili již v únoru, že školám chybí peníze na nenárokové části platu kvůli přednostnímu financování inkluze krajskými úřady - výsledkem bylo, že MŠMT poslalo letos na podzim krajům navíc 1 miliardu korun. Výrazně jsme se podíleli na zrušení garance míst pro všechny dvouleté děti v mateřských školách a uvolnění podmínek pro vznik přípravných tříd na ZŠ nebo na zafinancování překrývání učitelek v MŠ již od roku 2019. Aktuálně navrhujeme zvýšení příplatků pro třídní učitele a za specializované činnosti na minimálně 2 500 Kč měsíčně a zvýšení platů všech pedagogických pracovníků od ledna 2019 o 20 %. Souhrnné informace o činnosti Pedagogické komory ve školním roce 2017/2018 naleznete zde.

7 komentářů:

  1. Přimlouvala bych se za zvýšení platů učitelů,které by byly adekvátní ostatním profesím.Jak je možné ,že takřka 30 let po revoluci jsou učitelé stále na chvostu...

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím a děkuji za spoustu užitečné práce pro všechny učitele.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkujeme za podporu náročné profese pedagoga, investice do školství se v budoucnu vrátí.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem ráda, že jsem vaším členem. I když moc nekomentuji, sleduji snad všechny diskuse a děkuji za podporu nás všech.

    OdpovědětVymazat
  5. Chce to spojit síly a po vzoru LOK frontálním útokem si vynutit zvýšení tarifů min. 100% stávající výše každým rokem. Tak toto je nutné prosadit.aby jsme se měli nejlépe ze všech zaměstnanců v ČR.Doporučujeme současně zvýšit tarify zaměstnanců v dopravě na 250% průměrné mzdy v ČR kdy jsou řidiči denně ohroženi na životě ,kdy hrozí újma na zdraví při silničních nehodách.Tím by se zvláště pomohlo nejohroženějšímu odvětví pracovníků v dopravě.

    OdpovědětVymazat
  6. Protože hloupý dav se líp ovládá a manipuluje se s ním...

    OdpovědětVymazat
  7. Také mě mrzí, že učitelé jsou stále na chvostu... Je to opravdu náročné povolání, kdo nevyzkousi, neví....

    OdpovědětVymazat