středa 5. prosince 2018

AKTUÁLNÍ TÉMA: Zvýšení platů učitelů o 20 %

Pedagogická komora navrhla kompenzovat odklad zvýšení platů učitelů o 15 % ze září 2018 na leden 2019 dodatečným navýšením o dalších 5 procentních bodů na celkových 20 %. Tuto změnu musí schválit Poslanecká sněmovna. V průměru se jedná celkem o 20 000 Kč na učitele. Pedagogická komora rovněž zpracovala návrh na zvýšení příplatků pro třídní učitele a za specializované činnosti na 2500 až 3500 Kč měsíčně, o kterém bude Poslanecká sněmovna hlasovat v prvním čtení na příští schůzi. Náklady na zvýšení platů pedagogických pracovníků o 15 % od ledna 2019 činí 14,745 miliard korun za celý rok 2019. Dalších 5 procentních bodů navíc by tudíž bylo 4,915 miliard. Z toho by v případě schválení novely zákoníku práce šly na vyšší příplatky pro třídní učitele 2 miliardy korun a na vyšší příplatky za specializované činnosti by šlo 50 milionů. Aktualizace: Poslanecký pozměňovací návrh: Na prvním místě je navýšení platů pedagogů o částku 5 miliard 350 milionu korun

Návrh Pedagogické komory podporují:
Další informace:















Vyjádření podpory:

Vážený pane Sárközi,
děkuji za Váš email i Vaši iniciativu. TOP 09 bude Váš návrh podporovat. Také se nám nelíbí, že je učitelům stále slibováno zvyšování, ale tyto sliby nejsou plněny. Upozorňovali jsme na to, že vláda se se svým závazkem zvýšení platu učitelů od začátku záři hodlá o několik měsíců opozdit, čímž porušuje i jednomyslně přijaté usnesení Sněmovny. Požadavek učitelů tak považujeme za adekvátní. TOP 09 usiluje o to, aby učitelé byli jedni z nejlépe placených státních zaměstnanců, k čemuž mají zatím daleko.
S pozdravem
Markéta Pekarová Adamová
1. místopředsedkyně TOP 09, členka předsednictva, poslankyně, členka výkonného výboru, předseda expertní komise Sociální politika

Vážený pane,
Piráti jednoznačně podporují zvýšení příplatků pro třídní učitele jako vhodnou cestu k zlepšení situace učitelů. Třídnictví je složitá a náročná činnost, která si zaslouží adekvátní ohodnocení. Být v pozici třídního učitele sebou navíc nese velmi zvýšené množství administrativy, která učitelům ubírá tolik potřebný čas a energii, která by mohla být užitečnější ve vlastní výuce.
Zařazení návrhu na zvýšení příplatků za třídnictví jsme podpořili, bohužel naše hlasy nestačily. Budeme se ale dál snažit o zlepšení podmínek pro české učitele ať už se jedná o zvýšení příplatku za různé dodatečné povinnosti učitelů, nebo o plošné zvýšení platů u nárokovaných složek.
S pozdravem
Mikuláš Peksa

Vážený pane magistře, 
vždy podpořím vyšší finance do školství. 
Zdravím Vás
Jan Čižinský

Žádné komentáře:

Okomentovat