čtvrtek 13. června 2019

AKTUÁLNÍ TÉMA: Vyšší příplatky pro třídní učitele

Pedagogická komora zpracovala návrh novely zákoníku práce, který zavádí nový příplatek za třídnictví ve výši 2 500 až 3 500 Kč měsíčně a zvyšuje stávající specializační příplatek na stejnou částku. Návrh si osvojila skupina poslanců KDU-ČSL. Novela se týká přes 65 000 třídních učitelů. Náklady na zvýšení příplatků činní 2 miliardy korun ročně. Na Slovensku dostávají třídní učitelé 5 % navíc k tarifu, v ČR mají v současnosti necelá 2 %. Aktuálně pobírají třídní učitelé tzv. zvláštní příplatek, který na běžných školách činí 500 až 1300 Kč měsíčně od roku 2019 (v roce 2018 to bylo 400 až 1300 Kč). Specializační příplatek činí 1000 až 2000 Kč měsíčně od roku 2003. Příplatky jsou většinou přiznávány v nižší polovině intervalu, protože na něj školy nemají dostatek financí. Vzhledem k tomu, že tyto činnosti vyžadují 20 hodin práce měsíčně navíc, pobírá třídní učitel 25 až 50 Kč za hodinu, což je hluboko pod minimální i zaručenou mzdou. Jedná se přibližně o 20 až 40 Kč měsíčně na jednoho žáka ve třídě... V tomto příspěvku budeme postupně mapovat celý legislativní proces...

Další informace
Protinávrh Kateřiny Valachové a poslanců ČSSD na snížení příplatků oproti současnosti

5 komentářů:

  1. Velké díky všem autorům. Moc děkuji, že za nás učitele takto bojujete 👍🏻🙂.

    OdpovědětVymazat
  2. V Pedagogické komoře bojují aktivní učitelé, ředitelé a další pedagogičtí pracovníci za sebe, protože vědí, že to nikdo nebude dělat za ně... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Třídnické hodiny, práce na třídní knize, výkazu, vybírání peněz na představení, učebnice, výlety..., omluvenky, řešení problémů ve třídě, psaní posudků na sociálku v případě žáků s výchovnými problémy, kdykoli se cokoli děje -třídní ve třídách i v době, kdy běžně neučí, začátky a konce školního roku, zprávy pro pedagogickou radu, vysvědčení atd. atd., to jsou hodiny a hodiny práce navíc oproti netřídním a za to všechno 500 Kč HRUBÉHO měsíčně, to je skutečně výsměch. Kolegyně, která dostala poloviční úvazek a zbytek dobírala v družině, dostala taky poloviční příspěvek pro třídního. Mohla udělat jen polovinu práce? Samozřejmě, že ne, ale s tím asi nikdo nepočítá. Já jsem teď s třídnictvím za tento směšný peníz skončila a za pár měsíců odcházím do důchodu, takže se mě žádná změna už netýká, ale je ostuda, že celá léta tento příplatek zůstával takto nízký a nikdo se tím nezabýval.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám celkem 50 dětí ve dvou třídách, které se střídají sudý a lichý týden na učilišti na teorii. Moje odměna za třídnictví je 1300,- celkem. Prý je to strop. Mám tak zaplacenou pouze jednu třídu o 33 žácích a druhou mám k tomu jako bonus zdarma. Je to normální?

    OdpovědětVymazat
  5. Množství práce třídního učitele je stále navyšováno, dle počtu dětí mám 500,- měsíčně, denně nad se třídnickým povinnostem věnuji minimálně 1,5. Je to adekvátní? Tato odměna za měsíc cca odpovídá mé práci za 1 den.

    OdpovědětVymazat