sobota 15. července 2023

Pracovní návrh nové hygienické vyhlášky pro školy

Publikujeme pracovní návrh nové hygienické vyhlášky pro školy. Změny ve vyhlášce č. 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých, iniciovala poslankyně Renáta Zajíčková (ODS), předsedkyně Podvýboru pro regionální školství Poslanecké sněmovny. 

Návrh aktuálně prochází vnitřním připomínkovým řízením na Ministerstvu zdravotnictví. Následně bude publikován v systému eKLEP pro potřeby vnějšího připomínkového řízení. Po vypořádání připomínek ho bude schvalovat vláda.

Oproti současnému znění bude z hygienické vyhlášky vypuštěna většina minimálních standardů, kterými se museli doposud řídit architekti při návrhu nových školních budov nebo rekonstrukcí. To je výrazný krok zpět. Nebude stanoven minimální počet metrů čtverečních na 1 žáka v učebně. Ruší se povinnost mít ve školách oddělené toalety pro chlapce a dívky. Ruší se povinnost mít hygienickou kabinu pro dívky. Ruší se povinnost mít umyvadlo v učebně. Kromě uvedených pravidel pro stavby nových školních budov a rekonstrukce se ruší i další hygienické standardy, a to pro všechny školy...



2 komentáře:

  1. Základy hygieny je mít čisté ruce..koukám že tohle nikomu z vás nic neříká...Kdo bude chodit do fronty na WC k umyvadlu před svačinou či po nějaké výtvarce???Společné záchody jdou ještě tak do třetí třídy ale pro starší dívky je to dost ubohé nařízení...Vracíme se o 60 let zpátky???

    OdpovědětVymazat
  2. Tato vyhlaska dokazuje, kam nas chce vlada Petra Fialy dovest, jakou zivotni uroven nam predepisuje, jake pracovni podminky ucitelum a podminky pri vzdelavani zakum chysta. V roce 1989 jsem si nedovedla ani v nejhorsim snu predstavit, co rok 2023 muze prinest. Prozrela jsem. Teto vyhlasce a teto vlade rikam jednoznacne NE.

    OdpovědětVymazat