neděle 10. května 2020

Otevřený dopis Robertu Plagovi od ředitelky ZŠ

Vážený pane ministře školství,

jste muž, navíc ministr, a já od vás žádám slovo chlapa. Řekněte jasně pedagogům i rodičům, jak mají mateřské a základní školy zorganizovat výuku při dodržení přísných hygienických pravidel. Váš manuál nám vůbec nepomohl. Radíte, abychom „vytřídili“ děti, které do mateřské či základní školy nepůjdou. Podle jakých kritérií máme děti lustrovat? Podle toho, zda rodiče chodí do práce? Přece všechny děti mají stejné právo na vzdělání!

Jak máme zajistit všem dětem oběd ve školní jídelně, když se mohou stravovat pouze po 15členných skupinách? To jim máme fakt roznášet studené svačiny? Když budou děti 1. stupně celý den „vzdělávat“ učitelky, vychovatelky a asistentky, kdo bude vzdělávat děti doma?

Když mi učitelé sdělí, že jsou v rizikové skupině, mám se s některými domluvit, že budou učit z domova, ale jiným dát neplacené volno? To je fér? Nebo si mají vzít nemocenskou? A kdo bude učit děti na dálku? Kantoři z nemocenské nebo neplaceného volna?

Dosud jsem nikde nenašla ZÁKONNÁ, JEDNOZNAČNÁ, SROZUMITELNÁ, A HLAVNĚ PROVEDITELNÁ PRAVIDLA pro obnovení fungování mateřských i základních škol. Školy byly opět ponechány napospas hektickému dění.

Pracuji ve školství od roku 1994, máloco mě ještě udiví. Ale teď z údivu nevycházím. Není to však jen údiv. Je to především znechucení nad tím, že čím dál víc úředníků se živí „řízením“ škol, ale když nastane krize, nikdo nám nepomůže.

Mgr. Renáta Fialová, ředitelka základní školy

2 komentáře:

  1. Plně souhlasím, je zřejmé, že rozhodnutí a doporučení byla vytvořena od stolu, bez znalosti věci, zkrátka slíbili jsme příručku, tak tady ji máte. 😔

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    nemohu bohužel souhlasit. Jsem ředitelem od roku 2010. Doba určitě není jednoduchá pro nikoho z nás. Ale jako placený manažer nevidím žádný problém s naplňováním podmínek otevření školy. je to moje práce. A pokud někdo potřebuje vodit za ručičku a nechce přijmout vlastní odpovědnost, nemá v této funkci co dělat. Nejsem nekritickým příznivcem nového pana ministra, mám mnoho výhrad. Ale tady ho musím pochválit.

    OdpovědětVymazat