neděle 22. března 2020

Z redakční pošty: Jsem zklamaný, že vaše stránky jsou tiskovým mluvčím dosud neviditelného ministra Plagy

Nyní (21. března 2020, 19:35) sleduji TV. Jak to, že všem se budou peníze jen sypat, jen o učitelích se nezmíní nikdo?

Nad státní pokladnou krouží stále více supů, kteří se chystají nemilosrdně drancovat státní rozpočet a přitom se vzájemně poplácávat křídly a chválit se, jak zachraňují naši ekonomiku. Školství – nic…

I my, učitelé, stejně jako zaměstnanci firem, kterým stát chystá nebo již schválil podporu, máme hypotéky, půjčky, živíme děti – studenty. I na nás dopadá zdražování v obchodech.

Není na čase oslovit vládu a nárokovat odměnu za naši práci? Připomenout jim fakta? Všiml si někdo toho, jak z pohledu mnohých „neschopní a nemoderní“ učitelé zabodovali? Ze dne na den se operativně přesunula komunikace se žáky ze tříd na internet a vzdělávání jede dál! Bez schopných, kreativních a zkušených vysokoškoláků – profesionálních učitelů by se to nikdy nerozeběhlo! Proč tedy nedostaneme slíbené platy? Možná proto, že je nežádáme. Ale vláda právě teď rozdává desítky miliard!

Jaká je situace u nás – navzdory mediálnímu humbuku ohledně našich platů nedošlo k jejich reálnému zvýšení. V souvislosti se ztrátou osobního ohodnocení, s uzavřením škol a absencí možných přesčasů spíše naopak.

Ano, sice se na konci roku 2019 na mnoha školách rozděloval slušný balík peněz. Ale spravedlivě? Že byli všude dostatečně odměněni schopní učitelé, se můžeme jenom domnívat. Spíš mám pocit, že mnohde alespoň něco málo dostal i ten pán od firmy ***, co přišel zrovna odečítat elektroměr…

Pak nám bylo sděleno, že přicházíme o osobní ohodnocení. Ne proto, že bychom od ledna hůře učili, přestali dělat hromadu věcí navíc, přestali se starat o tři sbírky, dvě učebny atd. atd., ale proto, že stát neumí včas zaslat školám peníze, tudíž ředitelé musí vyplácet jen nárokovou složku. A ta je, i díky listopadovým stávkokazům, taková, jaká je.

Není vhodná doba, aby Pedagogická komora vystoupila, sdělila některá výše uvedená fakta a hájila zájmy svých členů? Dříve, než bude po všem a na nás zase nezbude?!?

Protože v našem městečku jsou dvě školy – naše, která Pedagogickou komoru podporuje, a druhá plná stávkokazů, nemohu se podepsat. Pedagogické komoře však, jako jejich člen, zasílám info o své identitě - za své názory se nestydím (nechci komplikovat už tak složitou situaci vedení naší školy…)!

Poznámka: Autor je redakci znám.

Žádné komentáře:

Okomentovat