středa 5. června 2019

Budou mít učitelé jednou za 10 let až roční volno pro vlastní vzdělávání?

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) a skupina poslanců napříč politickými stranami předložila návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, kterým se zavádí "volno pro vlastní vzdělávání". Učitelé by mohli jednou za 10 let čerpat volno v délce 5 až 12 měsíců. V této době by dostávali plat ve výši jejich aktuální tarifní třídy a platového stupně.

Tento nový benefit, který je v zahraničí běžný, by mohl pomoci přilákat do škol učitele, kteří v minulosti odešli pracovat mimo školství, i čerstvé absolventy pedagogických fakult, kteří v současné době často do škol nenastupují nebo je brzy opouštějí. Především by ale pomohl stávajícím učitelům s delší praxí čelit syndromu vyhoření.

Do jednoho měsíce musí novelu projednat vláda. Následně návrh projedná Poslanecká sněmovna a její výbory, kde může projít změnami díky pozměňovacím návrhům poslanců. Nakonec ho projedná Senát a jeho výbory, kde opět může dojít ke změnám. Výslednou podobu zákona musí podepsat prezident republiky.

Návrh poslanců Věry Kovářové, Petra Gazdíka, Víta Rakušana, Kateřiny Valachové, Terezy Hyťhové, Františka Váchy, Jany Krutákové, Jana Farského, Petra Pávka, Romana Onderky, Petra Dolínka a Ondřeje Veselého na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Obdobný návrh obsahuje Otevřený dopis politikům za záchranu českého školství, který podepsalo přes 3 800 pedagogů.

Žádné komentáře:

Okomentovat