sobota 23. května 2020

Víkendové zamyšlení prvostupňové učitelky nad výukou na dálku

Zakončení posledního týdne čistě distanční výuky v naší zemi mě přimělo k víkendovému zamyšlení.

V březnu jsme stáli ze dne na den před úkolem vzdělávat, byť jsou školy z důvodu šířící se pandemie koronaviru uzavřeny. Nikdo na to učitele nepřipravoval, nikdo nedal žádný jasný návod, každý z pedagogů měl jinou představu, jiné možnosti, v potaz musel brát i jiné možnosti svých žáků, pro které bylo vyučování připravováno.

Vyřčené – nikdo nedal jasný návod je pro toto období stěžejní. Školství se dlouhodobě potýká s mnoha problémy, které se v minulosti neřešily nebo řešily částečně. Jak víme, ryba většinou smrdí od hlavy. V tomto období jsme byli svědky toho, že hlava v podobě ministra školství se od těla jaksi oddělila. V jeden čas to vypadalo, že hlava se dočista ztratila. Nebyla. Nekomunikovala se svým tělem. Ale poslouchala a proto zjistila, že se hledá. A našla se. A tím začalo období jiné. Hlava začala vydávat pokyny. Tu zmatené více, tu zmatené méně. Ale jak se známe, učitelé jsou lidé pomáhající a to by bylo, aby si neporadili, nepomohli.

Učitelé se totiž ukázali jako schopní, pružní, ochotní, vynalézaví, učenliví. Dělali pro svoje žáky krásné věci, které jindy dělají ve třídách, ale nyní se dostaly na vodní hladinu a byly vidět. Rodiče, byť sami v nelehké situaci oceňovali snahy učitelů zvládnout toto složité období. A učitelé to zvládli! Zvládli to s nimi i ředitelé a jejich zástupci. Hlava vydávala doporučení, dokonce se svěřila i se svým přáním přidat v červnu k 1. stupni i žáky stupně druhého. Na to si ještě počkáme. Uvidíme, jak moc si hlava bude chtít svoje přání prosadit. Prý je důležité, aby se žáci potkali. Jak nafouknout školy pro skupinky 15 žáků z původně početnějších tříd a kde vzít pedagogy, kteří se žáky v těchto neměnných skupinách budou, hlava neříkala.

Co vidím jako důležité je to, že se změnil postoj žáků ke škole. Žáci se do škol najednou těší. Tyto vynucené prázdniny způsobily to, že kdo se těší do školy, nebojí se to říci a není považován za nějakého šprta nebo prázdninového znuděnce. Oni se těší. A dokázali jste to vy - Vy všichni moji kolegové, kteří děláte pro své žáky maximum. Pochvala od představitelů státu, dokonce ani hlavy nepřišla. Proto bych byla ráda, aby Vás moje malé zamyšlení trochu zahřálo u srdce. Abyste prostě jen věděli, že to všechno, co pro děti děláte ze všech svých sil má smysl a děláte to dobře.

Jitka Nývltová Jirásková
Učitelka 1. stupně ZŠ, členka Pedagogické komory, z. s., a moderátorka facebookové skupiny Učitelky 1. stupně ZŠ sobě (PK)

Žádné komentáře:

Okomentovat