pondělí 1. července 2019

Stanovisko MPSV k zařazování ředitelek MŠ do platové třídy

Prezident Pedagogické komory Radek Sárközi požádal Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR o zaslání oficiálního stanoviska k zařazování ředitelek mateřských škol do vyšší platové třídy. Odpověď z MPSV naleznete zde.

Věc: Zařazení do platové třídy

Dopisem ze dne 28. 5. 2019 se obrátil náměstek pro řízení sekce vzdělávání Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Mgr. Václav Pícl, na náměstka pro řízení sekce legislativy Ministerstva práce a sociálních věcí, doc. JUDr. Petra Hůrku, Ph.D., s dotazem, zda je možné zařadit ředitele mateřské školy do 11. platové třídy a zda je možné jej do této platové třídy zařadit při neplnění stanovených kvalifikačních předpokladů. V odpovědi bylo panu náměstkovi sděleno toto stanovisko:

Podle § 123 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a § 3 odst. 1 nařízení vlády č. 341/2017 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů, zařadí zaměstnavatel zaměstnance do platové třídy, ve které je podle nařízení vlády č. 222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů, zařazena nejnáročnější práce, jejíž výkon zaměstnavatel na zaměstnanci požaduje. Pokud je touto nejnáročnější prací komplexní koordinace ekonomické, personální, technické, provozní, majetkové a organizační správy organizace, případně správy dalších oborů činnosti organizace, jejíž provádění se u vedoucích zaměstnanců, kteří jsou statutárním orgánem zaměstnavatele, předpokládá, zařadí se tento zaměstnanec do 11. platové třídy, a to podle ustanovení bodu 2 v této platové třídě v povolání 1.01.12 Koordinační, projektový a programový pracovník v příloze k nařízení vlády o katalogu prací ve veřejných službách a správě, kde je tato práce uvedena.


Zaměstnavatel zařadí podle § 3 odst. 2 nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě zaměstnance do této (11.) platové třídy, pokud pro výkon práce zařazené v této platové třídě splňuje potřebné vzdělání, tj. vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu nebo vysokoškolské vzdělání v bakalářském studijním programu. Pro práci uvedenou v bodu 2 v 11. platové třídě v povolání 1.01.12 Koordinační, projektový a programový pracovník jiný právní předpis nestanoví nižší vzdělání, než je pro zařazení do této platové třídy stanoveno v § 2 odst. 1 písm. k) nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Pokud se proto pro zařazení do platové třídy ředitele mateřské školy využije uvedené ustanovení katalogu prací ve veřejných službách a správě a tento ředitel nesplňuje stanovené kvalifikační předpoklady, bude se jednat o postup pro výjimečné zařazení do platové třídy podle § 3 odst. 4 nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Nelze tedy využít postupu podle § 3 odst. 3 písm. b) citovaného nařízení vlády, protože nižší vzdělání stanoví jiný právní předpis (zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů) pouze pro výkon pedagogických prací, podle nichž se tomuto řediteli platová třída v uvedeném případě nestanoví.

Plnění předpokladů pro výkon činnosti pedagogického pracovníka a předpokladů pro výkon činnosti ředitele školy podle zákona č. 563/2004 Sb. však tímto není dotčeno.

Mgr. Dana Roučková v. r.
ředitelka odboru pracovněprávní legislativy

Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor pracovněprávní legislativy
Na Poříčním právu 1/376, 128 01 Praha 2
tel.: +420 221 922 671, +420 221 922 231
ID datové schránky: sc9aavg
e-mail: postaa@mpsv.cz
www.mpsv.cz

1 komentář:

  1. Dobrý den, děkuji za tak pozitivní vyjádření. Naše práce je opravdu velmi náročná, vzhledem k tomu, že veškerou administrativní práci si musíme dělat sami(na rozdíl od ZŠ). Zřizovatel už snad konečně pochopí naši složitou situaci.
    Bc.Romana Píchová, ředitelka MŠ, Blatské sídl. Veselí nad Lužnicí

    OdpovědětVymazat