pondělí 1. července 2019

Doporučení Pedagogické komory ředitelům škol: Učitelé i další pedagogičtí pracovníci by měli být zařazeni do nejvyšší možné platové třídy

V souvislosti s reformou financování regionálního školství, kdy bude normativ na žáka nahrazen od roku 2020 výpočtem nákladů vycházejícím z tzv. PHmax, bude pro školy výhodné, aby byli jejich zaměstnanci zařazeni v nejvyšší možné platové třídě, protože obdrží prostředky na tarifní část platu jednotlivých pracovníků přímo a nárokově.

Vedení Pedagogické komory proto doporučuje všem ředitelům škol, kterých se přechod na financování podle PHmax týká, aby zařadili učitele i další pedagogické pracovníky do nejvyšší možné platové třídy, v souladu s platným zněním zákoníku práce a nařízení vlády. Minimálně by mělo jít o 12. platovou třídu u učitelů ZŠ a SŠ, 13. platovou třídu u výchovných poradců, 11. platovou třídu v případě učitelů odborného výcviku, 9. nebo 10. platovou třídu v případě učitelek MŠ a 9. platovou třídu u vychovatelek školních družin.

Rozhodující pro výpočet finančních nároků v roce 2020 bude stav k 30. září 2019, proto by měli ředitelé škol přeřadit zaměstnance do vyšší platové třídy co nejdříve. Pro školu nově nebude nijak výhodné, aby byli její zaměstnanci zařazeni v nižších platových třídách.

Zatímco v rámci stávajícího normativního financování mohla škola ušetřit finanční prostředky tím, že byli její zaměstnanci zařazeni v nižších tarifních třídách, a použít je například na odměny pro vybrané zaměstnance, v novém způsobu financování by od ledna 2020 škola naopak o tyto peníze přišla, pokud budou zaměstnanci k 30. září 2019 zařazeni do nižších platových tříd.

Spolek Pedagogická komora zároveň usiluje o to, aby bylo novelizováno nařízení vlády a všichni ředitelé škol byli nově zařazeni minimálně do 13. platové třídy, a to včetně ředitelek mateřských škol (nebo jim bylo kompenzováno, že jsou zařazeny do nižších platových tříd než ředitelé základních škol, kteří jsou v současnosti zařazeni minimálně ve 12. platové třídě). Pedagogická komora také prosazuje, aby míra přímé pedagogické činnosti byla stejná u všech ředitelů škol (bez ohledu na stupeň školy), což by znamenalo její výrazné snížení především u ředitelek mateřských škol (ale i v případě ředitelů škol základních a obecně menších škol).

Pedagogická komora, z. s., sdružuje více než 2 500 pedagogických pracovníků (většinu členů tvoří řadoví učitelé, ředitelů škol je ve spolku přes 400), což je nejvíce ze všech spolků v ČR. Výše uvedené požadavky jsou součástí Otevřeného dopisu politikům za záchranu českého školství, který podepsalo skoro 4 000 pedagogů.

Pedagogická komora, z. s.
www.pedagogicka-komora.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat