čtvrtek 31. ledna 2019

Senátoři i poslanci podpořili přípravné třídy

AKTUALIZACE: Ve čtvrtek 31. 1. 2019 schválil novelu i Senát, čeká se už jen na podpis prezidenta.

Poslanecká sněmovna na aktuální schůzi schválila novelu školského zákona (sněmovní tisk 115), která má zmírnit podmínky pro vznik přípravných tříd. Hlasování proběhlo 5. 12. 2018. MŠMT novelu předloženou Janem Čižinským (a dalšími poslanci napříč politickým spektrem) nepodpořilo.

Pedagogická komora novelu podporuje, ale zároveň upozorňuje, že by učitelky mateřských škol měly mít stejné podmínky, jaké mají učitelé v přípravných třídách ZŠ pro děti s odkladem povinné školní docházky (počet dětí na jednu učitelku, plat i pracovní podmínky).

1. V § 47 odst. 1 první věta zní: „Obec, svazek obcí, kraj a registrovaná církev a náboženská společnost, které bylo přiznáno oprávnění k výkonu zvláštního práva zřizovat církevní školy 6), mohou zřizovat přípravné třídy základní školy pro děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky, u kterých je předpoklad, že zařazení do přípravné třídy vyrovná jejich vývoj, přednostně děti, kterým byl povolen odklad povinné školní docházky.“

Jedná se jen o návrat do stavu před novelizací, kterou prosadila Kateřina Valachová. Původně ještě platilo, že přípravnou třídu lze zřídit od počtu 7 dětí, nyní je to minimálně 10 dětí. Řada přípravných tříd bohužel kvůli předchozí novele zanikla a nové se nedařilo otevřít. Od příštího školního roku by se situace mohla zlepšit.

1 komentář:

  1. to trvalo....celou dobu jme ředitelé škol s přípravnými třídami na tuto problematiku upozorňovali, že dojde k rušení přípravných tříd z důvodů nesmyslné legislativy...bohužel nikdo z těch, kteří prosazovali nová pravidla, neslyšeli a hráli mrtvé brouky.....

    OdpovědětVymazat