úterý 2. října 2018

Vyšší příplatky pro třídní učitele znovu odloženy

Poslanecké kluby ANO 2011, ČSSD, KSČM, SPD nepodpořily (většina jejich poslanců hlasovala proti nebo se zdrželi) zařazení projednávání zvýšení příplatků pro třídní učitele na středu 3. 10. 2018. Většina poslanců KDU-ČSL, STAN, TOP09, ODS a Pirátů (ovšem nikoliv všichni) byla naopak pro zařazení tohoto bodu. Hlasování v prvním čtení se tudíž opět odkládá...

"Budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Výborného, který navrhuje zařadit bod 41, sněmovní tisk 159, ve středu 3. 10. ve 14.30. Takže vlastně ve stejnou dobu, kdy byl tuto chvíli schválen jiný bod. (Hlasy ze sálu: Nebyl!) Nebyl schválen, omlouvám se, je to hlasovatelné. Takže zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro zařazení bodu 41, sněmovní tisk 159, ve středu ve 14.30. Kdo je proti V hlasování číslo 183 přihlášeno 172, pro 51, proti 3. Tento návrh nebyl přijat." 
http://www.psp.cz/eknih/2017ps/stenprot/019schuz/s019292.htm#h183

Hlasování
http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=68236

Pedagogická komora oslovila poslance s dotazem, proč nehlasovali pro zařazení tohoto bodu. Jejich odpovědi postupně zveřejňujeme...


Odpověď z ČSSD:

Dobrý den, všichni si zaslouží více peněz. A ani učitelé si nezaslouží , aby když jdou na nemocenskou ( a to pokud vím, tak zrovna učitelé  jdou až teprve,  když už to jinak nejde), tak  zůstávají první tři dny úplně bez prostředků.  Projednat  návrh zákona o placení nemocenské od prvního dne jsme nechtěli oddálit vsunutím jakéhokoliv jiného bodu. 
S pozdravem Alena Gajdůšková, ČSSD

Odpověď z SPD:

Dobrý den, náš poslanecký klub návrh na zvýšení příplatků pro třídní učitele podporuje. Nehlasovali jsme pro zařazení bodu, protože již delší dobu se oddaluje hlasování o oddlužení občanů, který se týká miliónu lidí. Tak jsme chtěli, aby se nyní projednal tisk 71. Ale Vámi zmíněný návrh podporujeme jako nutný a ve sněmovně pro něj budeme hlasovat. Děkuji za pochopení. 
S pozdravem Jana Levová, Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) 

Odpověď z KSČM:

Vážený pane Sárközi, klub KSČM vždycky podporoval navýšení příplatků za třídnictví a to např. bez ohledu na „Kariérní řád“. Předřazení tohoto bodu jsme nepodpořili z důvodu nulového krytí tohoto návrhu, a pokud by k tomu přišlo, musely by se krátit jiné položky určené na odměny pedagogických či nepedagogických pracovníků. To je z našeho pohledu naprosto nepřijatelné. Můžeme Vás ubezpečit, že připravujeme navýšení ohodnocení za třídnickou práci jiným způsobem, který bude pokryt navýšením finančních prostředků z jiných zdrojů. V minulosti naše návrhy nebyly přijaty právě z důvodů nedostatečného krytí, proto jsme překvapeni, že členové bývalé vládní koalice, a měli na to čtyři roky ve vládě, dávají obdobný návrh, který neprojednali s žádným politickým subjektem v PS PČR a nevyjednali navýšení zdrojů do kapitoly školství. Nemluvím o načasování projednávání na minulý týden, které zavání populismem před volbami, vždyť ještě mohou prosadit takové navýšení po jednání s ministrem školství, ale hlavně s jinými politickými kluby ve Sněmovně, příp. při jednání o rozpočtu.  
Ing. Hana Aulická Jírovcová, poslankyně PS PČR

Žádné komentáře:

Okomentovat