středa 10. října 2018

Učitelé hrozí stávkou kvůli penězům, které navzdory slibům nedostali

Ve středu 10. října 2018 vyšel na serveru iDNES článek Učitelé hrozí stávkou kvůli penězům, které navzdory slibům nedostali. Vybíráme z něj několik citací... „Členové nás ke stávce tlačí od září, kdy vláda nesplnila slib, že zvýší platy. Ale nejprve chceme jednat s ministry a poslanci. Pokud budou jednání neúspěšná, je vyhlášení stávkové pohotovosti na místě,“ sdělil iDNES.cz prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. „Chápu určitou netrpělivost, ale nechci proti nám (pracovníkům školství) postavit společnost. Nevím, jestli požadavky Pedagogické komory nezačne veřejnost vnímat jako přemrštěné. Myslím, že to, co nyní vláda navrhla ve státním rozpočtu, je maximum toho, co se dalo vyjednat,“ uvedl předseda školských odborů František Dobšík. „Potvrzuji, že platy vzrostou od 1.1. 2019 o deset procent v tarifní části a o pět procent v netarifní části. Dále porostou i v dalších dvou letech tak, aby průměrný plat učitelů byl na konci 45 tisíc korun. Vzhledem k tomu, co se pro rok 2019 a další období podařilo vyjednat (včetně zvýšení platů nepedagogickým pracovníkům), není podle mého názoru důvod pro stávku,“ uvedl pro iDNES.cz Plaga. Postup učitelů naopak našel zastání u místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. „Naprosto učitele chápu, je jim neustál jen slibováno zvyšování, ale tyto sliby nejsou plněny. Upozorňovali jsme na to, že se vláda se svým závazkem na zvýšení platu učitelů od začátku září hodlá o několik měsíců opozdit. Porušuje tím i jednomyslně přijaté usnesení Sněmovny. Požadavek učitelů tak považujeme za adekvátní,“ uvedla Pekarová Adamová.

7 komentářů:

  1. Jako ředitel ZŠ a MŠ bych stávkou zrovna nadšen nebyl, ale vzhledem k tomu, jak obtížně se nyní hledají kvalifikovaní zaměstnanci, to chápu a podporuji to. Líná huba, hole neštěstí.
    Navíc když si zedník letos za nutnou opravu řekl více než 500,- Kč na hodinu, tak si říkáte, jestli vám to stojí za to ve školství vůbec dělat.

    OdpovědětVymazat
  2. Stávková pohotovost je podle mne plně namístě. Stále máme platy cca poloviční, než jiní VŠ. Při tomto tempu zvyšování platů dosáhneme na průměrný plat VŠ asi tak za 50 let. Všímáte si, že školské odbory jednají PROTI zájmu pedagogů? Poznámka Dobšíka výše je toho dokladem. Jiným je např. dnešní vyjádření místopředsedkyně Seidlové v ČRo, že navrhuje nedostatek pedagogů řešit vpuštěním nepedagogů do škol. Nemá náhodou odborová funkcionářka říkat, že jediným řešením nedostatku pedagogů je radikální zvýšení platů a chránit naše místa proti neodborníkům? Ona nás prostě a jednoduše podráží! Ondřej Šmerda

    OdpovědětVymazat
  3. Navíc – jak chce Plaga zajistit, abychom dostali těch 5 % mimo tarify? To má jít do osobního nebo to bude až na konci roku 2019 v ročních odměnách? To je ale další odklad o rok!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestliže vláda slibuje průměrný plat pedagogů 45000 a z toho je 9000 nadterifní složka, je zvýšení naprosto směšné

      Vymazat
  4. Pan Dobšík by se nás měl především zastat a nepřipustit, že se sliby politiků neplní včas. Od září do ledna přijdeme o další peníze a navíc 5% v netarifní části uvidí jen "vybraní" učitelé! Chtěli jsme a chceme zvýšení tarifních platů!! A zamysleme se, na co nám je předseda odborů, který se nás nezastane!??

    OdpovědětVymazat
  5. Nad tím se zamýšlím už pár let. Nízké platy učitelů, celý tento žalostný stav je především výsledkem (ne)práce školských odborů. Je to hlavně jejich vizitka. Z pohledu vlád a ministrů financí: proč přidávat učitelům, kteří vůbec neprotestují? Tak to jsou asi spokojení...

    OdpovědětVymazat
  6. Naprosto souhlasím. Pokud nemáte žádné osobní ohodnocení již několik let, přestože odvádíte kvalitní práci a máte viditelné soustavné výsledky, např.každoroční úspěchy v soutěži se žáky, zvýšení netarifní složky platu se vás vůbec - bohužel - netýká. Stejně tomu nerozumím, proč na naší škole nemáme osobní ohodnocení ani korunu již řadu let...

    OdpovědětVymazat