čtvrtek 22. června 2017

Petici proti kariérnímu řádu podepsalo více než 21 000 učitelů z tisícovky škol

Petici proti kariérnímu řádu adresovanou poslancům podepsalo během týdne od zveřejnění 21 138 učitelů z 1 111 škol. (Konečný počet podpisů je 21 609 učitelů z 1 150 škol.)  Petici, kterou podepíše alespoň 10 000 občanů, musí projednat petiční výbor Poslanecké sněmovny.

Ředitelé vytýkají kariérnímu řádu, že přináší zbytečnou administrativu, která dopadne na všechny školy a každého učitele. Naopak přínosy kariérního řádu jsou sporné, protože se bude týkat jen minimálního procenta učitelů. Od září 2017 půjde o maximálně 3 000 uvádějících učitelů, kteří budou mít nárok na příplatek 3 000 Kč měsíčně, na což vláda uvolnila z rozpočtové rezervy 49 milionů do konce roku. To jsou ale pouhá 2 % učitelů. Ostatní učitelé nedostanou v souvislosti s kariérním řádem nic navíc.

Ministerstvo školství zároveň přidělilo své přímo řízené organizaci NIDV půl miliardy na zavedení kariérního systému učitelů (projekt OP VVV s názvem IMKA) – tyto peníze nepůjdou do škol ani učitelům, ale na organizaci a administrativu. Například 41 milionů půjde na propagaci kariérního řádu. Manažeři tohoto projektu již nyní pobírají několikanásobně vyšší platy, než činí plat učitele, přestože kariérní řád nebyl dosud schválen.

Další finanční prostředky na kariérní řád půjdou až v roce 2022, kdy prvních 1 600 učitelů, kteří absolvují roční atestační řízení pro třetí kariérní stupeň, obdrží příplatek 3 000 Kč měsíčně. Ministerstvo školství ale dosud nevysvětlilo, jak vybere ze 100 000 učitelů, kteří budou v roce 2021 splňovat podmínky pro postup do vyššího kariérního stupně, 1 600 šťastlivců. Budou se losovat? Celý kariérní řád odstupující ministryně Valachové působí jako podvod na učitele i veřejnost.

Citace z webu petičního výboru: Projednávání peticí

Petiční výbor je orgánem Poslanecké sněmovny, který projednává petice občanů. Peticí se rozumí podle zákona o právu petičním (č. 85/1990 Sb.) žádost, návrh a stížnost ve věcech veřejného nebo jiného společného zájmu. Petice adresované Sněmovně, jejím orgánům a funkcionářům se doručí petičnímu výboru. Ten posoudí, zda podání splňuje náležitosti stanovené petičním zákonem. Petiční výbor petici postoupí příslušnému orgánu nebo věcnému výboru, nebo ji vyřídí sám. Petice petiční výbor vyřizuje podle Zásad pro vyřizování peticí. Jde-li o petici celospolečenského významu nebo pokládá-li to výbor za vhodné, rozhodne, zda vyslechne petenta nebo zástupce petentů a zda požádá o účast na jednání příslušného člena vlády, vedoucího jiného ústředního správního úřadu nebo představitele územní samosprávy. V případech, kdy petici podpořilo nejméně 10 000 petentů, takto výbor postupuje vždy. Výbor předkládá Poslanecké sněmovně pravidelnou půlroční zprávu o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou, jejich obsahu a způsobu vyřízení.

http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=3909

Žádné komentáře:

Okomentovat