čtvrtek 16. března 2017

Z rozhovoru Radka Sárköziho pro ČTK

„Ať už bude komora s dobrovolným členstvím, nebo povinným; ať to bude jen spolek, nebo se podaří prosadit Zákon o Pedagogické komoře; ať bude financována z povinných členských příspěvku, nebo dobrovolných darů : vždy to bude lepší než současná situace, kdy není nic a učitelé nemají žádné zastání,“ říká Radek Sárközi, iniciátor vzniku Pedagogické komory.



  • Celý text odpovědí pro ČTK


  • "Usilujeme o to, aby komora byla významným partnerem pro MŠMT, protože v současné době ministerstvo školství rozhoduje o učitelích bez účasti učitelů (např. při přípravě kariérního řádu, standardu učitele, inkluze, přijímacích zkoušek, maturity, změn v RVP atd.). Chceme, aby se zástupci komory účastnili debat v médiích, protože nyní v nich často učitelé chybějí."

    "Naším vzorem je Česká lékařská komora i další profesní komory v ČR. Chceme, aby česká společnost začala vnímat učitelství a práci s dětmi jako významné prestižní povolání rovné těm profesím, které už své komory mají (lékaři, advokáti, architekti…). Tomu by mělo odpovídat i finanční ohodnocení učitelů, které je v současné době na úrovni nekvalifikované pracovní síly..."

    "K myšlence komory se hlásí učitelé ze základních uměleckých škol, učitelky z mateřských škol i někteří učitelé vysokých škol. Ti všichni se nyní cítí finančně i společensky nedocenění. Pokud o to budou mít zájem, rádi do svých řad přivítáme i ostatní pedagogické pracovníky."



    Žádné komentáře:

    Okomentovat