pondělí 4. února 2019

AKTUÁLNÍ TÉMA: Polovina učitelů na plat 39 000 rozhodně nedosáhne

V pořadu Události České televize zazněla v reportáži zavádějící informace, že v roce 2019 dosáhne polovina (ministr školství Robert Plaga), nebo dokonce dvě třetiny (předseda školských odborů František Dobšík) učitelů na hrubý plat 39 000 Kč měsíčně. Na průměrný plat přitom nikdy nedosáhne polovina pracovníků - muselo by se jednat o medián, který ovšem v reportáži zmíněn nebyl a bude podstatně nižší vzhledem k nízkým platům učitelek mateřských škol... Ve skutečnosti činí od ledna 2019 nástupní tarifní plat učitele ZŠ a SŠ 28 020 Kč (11. platová třída) a nástupní plat učitelky MŠ může být pouhých 21 840 Kč (8. platová třída)...
Korespondence s Českou televizí...

RE: Chyby v článku na webu ČT: Učitelé našli na lednové výplatnici průměrně 39 tisíc

Vážený pane Sárközi,
tématu zvyšování platů ve školství jsme se primárně věnovali v rozšířené reportáži v hlavní zpravodajské relaci Události v neděli 20. ledna 2019, která čerpala z údajů v analýze MŠMT. V reportáži vystupovali se svým pohledem na možné zvyšování mezd až na 39 000 Kč zástupci z řad učitelů, ředitelů škol, hovořil také šéf školských odborů František Dobšík a zejména ministr školství Robert Plaga. Ten sám uvedl, že platové tarify se od ledna navyšují o 10 % a od března nebo dubna by po podpisu státního rozpočtu měli mít i ředitelé škol dostatek prostředků pro netarifní složky platů. Moderátor relace navíc v úvodu reportáže uvedl, že vyšší platy mohou mít pracovníci ve školství na svých účtech od poloviny února. Zároveň od účinkujících učitelů i ředitelů jasně zaznělo, že ne všichni učitelé na tento průměr momentálně dosáhnou. Vysílání Událostí si můžete zpětně přehrát v archivu iVysílání, viz odkaz zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/219411000100120/.
V návaznosti na Vaše zaslané podněty a na souvislost s výše zmíněnou reportáží jsme upravili znění tematického článku na webovém portálu ČT24. Ten je nyní dostupný na stejném odkazu, viz zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2711288-ucitele-nasli-na-lednove-vyplatnici-prumerne-39-tisic-vlada-se-pre-zda-ma-zvyšovat.
Rádi bychom Vám za Vaši zpětnou vazbu poděkovali, šlo o cenné připomínky, na základě kterých máme možnost zlepšovat námi poskytované zpravodajství. Celému vývoji schvalování státního rozpočtu a navyšování platů ve školství se redaktoři dlouhodobě věnují a sledují aktuální změny, proto i v budoucím zpravodajském vysílání bude toto téma jednoznačně zahrnuto.
Děkujeme opětovně za zaslané podněty a připomínky. Věříme, že i přes vyjádřenou kritiku zachováte nadále vysílání České televize svou diváckou přízeň.
S pozdravem
Martina Pokludová
Divácké centrum
Česká televize
Kavčí hory
140 70 Praha 4
T: +420 2 6113 6113
info@ceskatelevize.cz
www.ceskatelevize.cz

Chyby v článku na webu ČT: Učitelé našli na lednové výplatnici průměrně 39 tisíc

Dobrý den,
rád bych upozornil na chyby v článku na webu ČT. Zcela zavádějící je už jeho titulek: Učitelé našli na lednové výplatnici průměrně 39 tisíc...
Lednová výplatní páska obsahuje informace o částce, kterou učitel obdržel za prosinec. Ve výplatě za prosinec jsou obvykle odměny za celý uplynulý rok 2018. Výše platu za leden se objeví až na výplatní pásce v únoru. Ale podle textu článku je zřejmé, že jeho autor počítá s průměrným platem za celý rok 2019. Jde tudíž pouze o hypotetický předpoklad, který by mohl být splněn pouze v případě, že všichni učitelé dostanou o 15 % více než v roce 2018. Jaký bude ve skutečnosti průměrný plat učitele za rok 2019, bude zřejmé až v roce 2020.
Proto považuji celý článek za naprosto nekorektní a zavádějící. Česká televize by měla informovat diváky přesně a věcně. Prosím o tiskové opravy v článku, které ho uvedou do souladu se skutečností.
Předem děkuji za opravu a odpověď.
S pozdravem
Mgr. Radek Sárközi
prezident spolku
Tel.: 775 165 203
radek.sarkozi@pedagogicka-komora.cz
Pedagogická komora, z.s.
www.pedagogicka-komora.cz

1 komentář:

  1. Myslím, že pánové Plaga a Dobšík by si měli zopakovat maturitu z matematiky. A protože se oba stále angažují ve věci účinnější výuky matematiky, měli by oba ze svých funkcí odstoupit pro své vlastní nevyhovující znalosti. Nebo v ČT podat matematický resp. statistický důkaz svých hloupých tvrzení.

    OdpovědětVymazat