neděle 19. května 2019

AKTUÁLNÍ TÉMA: Novela zákona o pedagogických pracovnících

MŠMT připravuje novelu zákona o pedagogických pracovnících, která obsahuje několik kontroverzních změn: Na 2. stupni ZŠ by mohli až 3 roky učit VŠ vzdělaní odborníci bez pedagogického vzdělání, doplňující pedagogické studium by mohlo nabízet jakékoliv zařízením které k tomu získá akreditaci v rámci DVPP, nejen vysoké školy připravující učitele apod.
MŠMT k novele zákona o pedagogických pracovnících - vypořádání připomínek (str. 19)

Řediteli školy se umožní uznat předpoklad odborné kvalifikace učitele všeobecně-vzdělávacích předmětů 2. st. ZŠ i SŠ na dobu nejdéle 3 let absolventům jakýchkoli magisterských studijních programů – během této doby 3 let a s podporou poskytovanou začínajícím učitelům v jejich adaptačním období si bude moci učitel doplnit tzv. pedagogickou způsobilost. Doplněna byla v tomto směru ustanovení § 7a a již existující  návrh § 9a; společné způsoby získání odborné kvalifikace byly vypuštěny z § 8 odst. 1 a § 9 odst. 1. 
Tzv. kvalifikační studium pro učitele (tzv. DPS) budou moci nově – kromě vysokých škol a jejich programů CŽV – uskutečňovat také zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků. Tato kvalifikační studia projdou standardizací a modernizací. 

https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ORNB7UEZBYJ

1 komentář:

  1. Dobrý den, v zákoně 563/2004Sb nemají aktuální znění, v roce 2017 probhly změny viz https://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=131786
    S pozdravem Makovický Jiří

    OdpovědětVymazat

Děkujeme Vám za komentář, bude zveřejněn po schválení administrátorem tohoto webu. :-)