neděle 29. dubna 2018

Pedagogická komora ve školském výboru Poslanecké sněmovny

Ve čtvrtek 26. dubna 2018 představil Radek Sárközi spolek Pedagogická komora poslancům školského výboru Poslanecké sněmovny na jeho výjezdním zasedání v Lipnici nad Sázavou.

Prezident Pedagogické komory seznámil přítomné poslance s historií vzniku nového spolku, informoval je o aktuálním počtu členů (více než 1 900 pedagogů), popsal dosavadní činnost spolku a jeho zapojení do pracovních skupin MŠMT a NÚV. Také připomněl Iniciativu Pedagogická komora, která loni organizovala výzvu senátorům proti kariérnímu řádu (7 400 signatářů) a petici proti kariérnímu řádu (21 609 podpisů učitelů z 1 150 škol).

Radek Sárközi upozornil na největší problémy českého školství – dlouhodobé podfinancování, kdy podíl školství na hrubém domácím produktu postupně klesl ze 4,3 % v roce 2011 na 3,7 % HDP (abychom se dostali na evropský průměr 5,1 % HDP, bylo by nutné navýšit školský rozpočet o 66 miliard korun), nekoncepčnost reforem (chybějící analýzy), netransparentnost v práci ministerstva školství (nezveřejňování informací o pracovních skupinách a zápisů z nich) a neochota zapojovat řadové pedagogy do diskuzí a rozhodování o změnách v oblasti vzdělávání.

Z aktuálních problémů školství zmínil garanci míst pro všechny dvouleté děti v mateřských školách, kterou mají pouze dva bohaté státy Evropské unie a do roku 2020 ji nelze personálně ani finančně zajistit (roční náklady navíc by byly 10 miliard korun); upozornil na rizika reformy financování škol, kdy kvůli současnému nedostatku učitelů a předpokládanému navýšení jejich počtu o 10 % hrozí zvyšování přímé vyučovací činnosti; kritizoval špatné nastavení inkluze, kdy žáky se speciálními vzdělávacími potřebami nevyučují speciální pedagogové, klesá počet speciálních tříd a počet žáků ve speciálních školách má Česká republika již nižší než Finsko či Dánsko.

Dále seznámil poslance s výsledky ankety mezi členy spolku Pedagogická komora (pro současnou podobu inkluze se vyslovilo pouze 2,1 % respondentů, pro garanci umístění dvouletých dětí do MŠ jen 2,4 % respondentů).

Na závěr svého vystoupení požádal Radek Sárközi přítomné poslance, aby podpořili novelu zákoníku práce, jejíž návrh vznikl v Pedagogické komoře a která navyšuje od ledna 2019 příplatky pro třídní učitele a za specializované činnosti na 2 500 až 3 500 korun měsíčněs.

Pedagogická komora, z.s.
www.pedagogicka-komora.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat