pondělí 9. dubna 2018

Pedagogická komora se připravuje na protestní akce kvůli přesunům finančních prostředků mimo školství

Premiér Andrej Babiš chce nevyužité prostředky z rozpočtu ministerstev použít na slevu jízdného ve výši 75 % pro žáky a seniory. V oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání má jít o 871 milionů korun (Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 400 milionů, Akademie věd 100 milionů, Grantová agentura 150 milionů, Technologická agentura 216 milionů a Ústav pro studium totalitních režimů 5 milionů korun). Pedagogická komora usiluje o to, aby peníze zůstaly v rozpočtu jednotlivých institucí a v případě ministerstva školství byly použity na vybavení škol nebo platy zaměstnanců škol. Například na jednoho učitel by díky tomu připadlo 3 000 Kč ročně v superhrubé mzdě. Pedagogická komora zároveň podporuje otevřený dopis spolků Otevřeno a Česká středoškolská unieOdmítáme levnou jízdu za horším vzděláním“.

„Školství nikdy prioritou nebylo a není jí ani pro současnou vládu,“ říká prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi, „pokud nedojde od září 2018 k výraznému zvýšení platů pedagogických pracovníků, začne Pedagogická komora organizovat protestní akce." 

Pedagogická komora opakovaně upozorňuje na dlouhodobé podfinancování českého školství. V roce 2011 šlo na školství 4,3 % HDP, zatímco v roce 2016 už jen 3,7 % HDP. Průměrné výdaje na školství v zemích Evropské unie činí více než 5 % HDP. Deficit českého školství je tudíž přes 60 miliard korun ročně. V loňském roce byla vládní rozpočtová rezerva 400 milionů místo na platy učitelů použita na dofinancování inkluze. Mateřským školám nebyly pro rok 2018 zajištěny finance na překrývání učitelek 2,5 hodiny denně ve výši 2 miliardy korun, a proto musejí snižovat úvazky, nebo dokonce propouštět zaměstnance. Letos kvůli inkluzi některé kraje poslaly školám méně peněz na nenárokové složky platu, např. v Moravskoslezském kraji to je o 400 Kč měsíčně méně na každého zaměstnance.

Místo toho, aby platy učitelů rostly, tak klesají. Platy českých učitelů jsou nejnižší v Evropské unii. Vzhledem k průměrné mzdě vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců tvoří průměrný plat učitele ZŠ v České republice na pouhých 55 %, ale v sousedním Polsku je to 83 %, v Německu dokonce 98 % a na Slovensku 61 %. Nástupní plat učitelky mateřské školy činí pouhých 19 850 Kč hrubého, u učitelů základních a středních škol je nástupní plat 25 470 Kč.

Již před 15 lety ministryně školství Petra Buzková slibovala, že průměrné platy učitelů dosáhnou 130 % průměrných mezd v ČR. Tomuto cíli se ale platy učitelů stále nepřiblížily. Současná Poslanecká sněmovna přijala toto usnesení: "Poslanecká sněmovna I. podporuje navyšování výdajů kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy určených prioritně pro předvídatelné a transparentní financování regionálního školství a také veřejných vysokých škol s cílem zajistit stabilitu vzdělávací soustavy a zvyšování kvality vzdělávání, II. doporučuje vládě České republiky, aby od 1. 9. 2018 zvýšila platy učitelů o 15 procent a ostatních pracovníků ve školství nejméně o 10 procent, pro dosažení průměrného platu učitele 130 procent průměrné mzdy ve státě nejpozději v roce 2020..."

„Místo plošné slevy na dopravu do škol by vláda měla nabídnout žákům kvalitně vybavené školy, dobře zaplacené učitele a fungující školství, pokud se bude plýtvat penězi na populistická lákadla pro voliče před komunálními volbami, může se stát, že za chvíli nebude mít žáky kdo učit,“ upozorňuje Radek Sárközi.

Pedagogická komora, z.s., je největším školským spolkem v ČR a působí na tisícovce škol.

Pedagogická komora, z.s.
www.pedagogicka-komora.cz

AKTUALIZACE: "Pedagogická komora oficiálně podpořila ve své tiskové zprávě otevřený dopis "Odmítáme levnou jízdu za horším vzděláním" spolků Otevřeno a Česká středoškolská unie. Osobní útoky na Lenku Štěpánovou odvádějí pozornost od věcné podstaty problému. Školství bylo v programovém prohlášení současné vlády v demisi označeno jako její priorita. Volné finanční prostředky by tudíž měly směřovat do vzdělávání, nikoliv být přesouvány ze školství jinam."

Žádné komentáře:

Okomentovat