pondělí 5. února 2018

Pedagogická komora podporuje petici Dvouleté děti do školky nepatří

V úterý 6. února se v sídle Senátu uskuteční veřejné slyšení s názvem Dvouleté děti nepatří do školky, ale do náruče mámy. Na akci vystoupí Marek Herman a Jiří Halda – autoři stejnojmenné elektronické petice, kterou podpořilo více než 13.000 občanů, dále vystoupí pedagogové z mateřských škol, senátor Jiří Růžička, zástupce ministerstva školství a další přednášející.

Autoři petice usilují o to, aby přijímání dvouletých dětí do mateřských škol probíhalo tak, jak je tomu v současnosti, kdy ředitelka mateřské školy může rozhodnout vzhledem k podmínkám své školy a zralosti dítěte o jeho přijetí či nepřijetí k předškolnímu vzdělávání. Od roku 2020 by ale podle novely školského zákona schválené v době působení ministryně školství Kateřiny Valachové mateřské školy o toto právo přišly a musely by přijmout všechny dvouleté děti až do plné kapacity mateřské školy. Ta by měla být za tímto účelem cíleně navyšována státem financovanými stavebními úpravami mateřských škol.

Pedagogická komora podporuje tuto petici i novelu školského zákona, kterou předložil předseda školského výboru Václav Klaus se skupinou poslanců. Tato novela se vrací k osvědčenému znění zákona, které platilo až do současnosti. Aktuálně členové spolku Pedagogická komora hlasují o vybraných problémech českého školství. Některé z otázek se týkají přímo předškolního vzdělávání. Podle průběžných výsledků této ankety souhlasí se zněním školského zákona platným od roku 2020 pouze 2,1 % respondentů. Zároveň proběhla anketa ve facebookové skupině Pedagogická komora – diskuze o školství…, kde pro podporu petice hlasovalo 93,5 % respondentů.

Dvouleté děti by měly být přijímány do mateřských škol pouze výjimečně, protože tato zařízení jsou primárně určena až pro děti od tří let věku. Tomu odpovídá i vzdělávání učitelek mateřských škol. Přítomnost dvouletých dětí v mateřských školách přináší řadu problémů. Dvouleté děti většinou nezvládají sebeobsluhu jako děti starší (oblékání, toaleta…). „Pokud jsou dvouleté děti ve třídě společně se staršími dětmi, musí pracovníci zajistit, aby si nebraly hračky, které jsou certifikovány až od tří let výše,“ říká Andrea Benešová, ředitelka MŠ a vedoucí sekce mateřských škol Pedagogické komory. Při procházkách se starší děti musejí přizpůsobovat dvouletým, které chodí mnohem pomaleji a neujdou tak velkou vzdálenost. Režim dne dvouletých dětí je jiný než starších dětí a je velmi náročné se věnovat všem dětem najednou. V jedné třídě mateřské školy může být až 28 dětí různého věku. Většinu času má děti na starost pouze jedna učitelka, protože stát financuje souběžné působení dvou učitelek ve stejné třídě obvykle jen na 2,5 hodiny denně.

Je vhodnější, aby dvouleté děti navštěvovaly zařízení jiného typu, než jsou mateřské školy, například jesle či dětské skupiny, nebo aby o ně pečovaly chůvy. Nejlepší z hlediska zdravého vývoje dětí je, aby zůstávaly s rodiči. Velkým výdobytkem rodin v České republice je rodičovská dovolená od dvou do čtyř let věku dítěte. Chraňme si tento systém podpory rodin a neničme systém mateřských škol a předškolního vzdělávání v nich.

Spolek Pedagogická komora průběžně mapuje problémy mateřských škol a předškolního vzdělávání. Veřejnost často netuší, jaké nároky jsou kladeny na pracovníky mateřských škol a jaké jim stát vytváří podmínky k práci. „Například ředitelky mateřských škol jsou nejčastěji zařazeny pouze v 10. tarifní platové třídě, zatímco ředitelé základních škol ve 13. a učitelé ve 12. platové třídě,“ upozorňuje prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. Učitelky mateřských škol jsou nejčastěji zařazeny v 9. tarifní platové třídě, ale někdy pouze v 8. platové třídě, což je skoro o 5.000 korun měsíčně méně. Viz aktuální tarifní tabulka pedagogických pracovníků. Mateřské školy často nemají administrativní zaměstnance – vše dělají ředitelky, které mohou mít přímou pedagogickou činnost s dětmi až 20 hodin týdně (záleží na velikosti školky).

Pedagogická komora, z.s., má 1.800 členů a je nejpočetnějším školským spolkem v ČR.

2 komentáře:

  1. "Dobrý den,

    Sdružení místních samospráv ČR také podporuje změnu, která zruší
    zákonný nárok pro dvouleté děti v MŠ.

    O záměru jsme jednali s předsedou výboru pro školství PS Parlamentu ČR a
    ten je stejného názoru.

    Přeji vám pěkný den

    S pozdravem
    Mgr.Oldřich Vávra"

    OdpovědětVymazat
  2. "Dobrý den, děkujeme za podporu!
    Marek Herman"

    OdpovědětVymazat